Pstruh na víně
4 pstruzi, 250 g čerstvých žampionů, 1 – 2 cibule, 80 g másla, šťáva z 1 citronu, sůl, pepř podle chuti, 3 dl červeného vína, 1 celý citron
Čerstvé žampiony očistíme a rozkrájíme na půlky nebo čtvrtky. Oloupanou jemně nakrájenou cibuli zpěníme na části másla, přidáme žampiony a krátce podusíme (asi 3 minuty). Pstruhy vykucháme, opláchneme studenou vodou, dokonale osušíme utěrkou, prosolíme, okořeníme pepřem a bohatě pokapeme citronovou šťávou. Podušenou směs cibule a žampionů vložíme do vymaštěné ohnivzdorné nádoby (sklo, kamenina apod.), na ni položíme upravené pstruhy, zalijeme vínem a pečeme v horké troubě asi 25 minut. Po upečení povrch poklademe vločkami zbylého másla a ozdobíme plátky citronu. Podáváme s vařenými brambory a čerstvým salátem.