Pikantní filé s jablky

1 kg rybího filé, 2 citrony, sůl podle chuti, 2 lžíce rajčatového protlaku, 1 větší cibule, 5 jablek, 50 g másla, 1 šálek silného vývaru z Masoxu, 2 lžíce neslazeného kondenzovaného mléka (tatra, Latelo).

 

Filé necháme zcela rozmrazit, opláchneme studenou vodou, osušíme utěrkou, pokapeme citronovou šťávou z 1 citronu a mírně osolíme. Odříznuté tenčí břišní části a oloupanou cibuli umeleme na masovém strojku, smícháme s rajčatovým protlakem a šťávou z poloviny druhého citronu. Zpracujeme hustší těstíčko a pokryjeme jím vnitřní (hrubší) stranu porcí filé. Pánev vymažeme máslem a klademe na ní porce filé hladkou stranou dolů a těstíčko nahou. Zalijeme šálkem vývaru a pečeme asi 20 minut. vypečenou šťávu slijeme a smícháme s kondenzovaným mlékem na omáčku. Mezitím oloupeme jablka, vykrájíme z nich jádřince, nakrájíme je na plátky a opatrně podusíme v trošce vody tak, aby se nerozpadla. Pro zjemnění chuti je možno dusit jablka v litém těstíčku.

Na talíř klademe nejprve vrstvu podušených jablek, na ně položíme porci pečeného filé, pokapeme šťávou ze zbývající poloviny citronu a vše zalijeme omáčkou. Jako příloha je vhodná dušená rýže.