Pečená mořská štika se sardelí

1 větší nebo 2 menší mořské štiky, 1 lžíce soli, asi 8 sardelových filetů

Panáda: 1 vejce, 50 g strouhanky, 2 polévkové lžíce strouhaného sýra, 150 g vody, 100 g sladké smetany, 30 g másla

 

Rybu vykucháme, očistíme, osušíme a dobře prosolíme. Na hřbetě nařízneme 4 hlubší zářezy a z každé strany vložíme do nich sardelové filety. Rybu namočíme do ušlehaného vejce, posypeme směsí strouhanky a strouhaného sýra a vložíme hřbetem nahoru do vymaštěné podlouhlé ohnivzdorné nádoby (sklo, kamenina) Panádu necháme oschnout a rybu pokryjeme vločkami másla. Pečeme v horké troubě asi 40 minut, během pečení poléváme šťávou s tukem. Před dopečením polijeme vodou a smetanou, aby ryba nebyla suchá. Podáváme s vařenými brambory a různými saláty z čerstvé zeleniny.