Letní makrely s angreštovou omáčkou (Anglie)

4 středně velké zmrazené makrely nebo stavridy, ocet, sůl

Angreštová omáčka: 250 g čerstvého zeleného angreštu, 1/8 l vody, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce krupicového cukru, citronová šťáva z ½ citronu, strouhanka, olej nebo máslo na pečení.

 

Makrely rozmrazíme, vykucháme, oddělíme hlavy, vyčistíme břišní dutinu, opláchneme studenou vodou, dobře prosolíme, okyselíme octem a potřeme částí másla nebo oleje. Ve zbytku rozpáleného tuku opečeme makrely z každé strany asi 7 – 8 minut (podle velikosti). Mezitím připravíme angreštovou omáčku: opraný angrešt zbavíme stopek a okvětí, podlijeme vodou a na mírném ohni vaříme, až změkne. Pak jej propasírujeme sítem, přidáme cukr, citronovou kůru, chvíli povaříme, odstavíme z ohně a vmícháme citronovou šťávu.

Pečené ryby na talíři angreštovou omáčkou zalijeme. Jako přílohu podáváme vaření brambory.