Makrely na grilu
1 kg makrel (4 kusy), šťáva z 1 citronu, sůl a pepř podle chuti, 4 lžíce oleje, 60 g bylinkového másla, 2 – 3 rajčata, 1 citron.
Makrely vykucháme, oddělíme hlavu a ocas, z břišní dutiny nožem vyjmeme páteřní kost a podle možnosti většinu žeberních kostí. Oba „půlfilety“ zůstanou spojeny kůží ve hřbetní části. Takto upravené makrely pokapeme citronovou šťávou, okořeníme pepřem a osolíme. Nakonec pokapeme olejem a necháme asi ½ hodiny v chladničce uležet. Potom je vložíme na omaštěný rošt kůží dolů a pečeme v rozpáleném grilu 5 – 6 minut. Pak je obrátíme kůží nahoru a grilujeme opět 5 – 6 minut. hotové makrely klademe na nahřátá talíř, na každý „půlfilet“ přidáme kolečko bylinkového másla, obložíme osminkami rajčat a na kolečka nakrájeným citronem.
Jako přílohu podáváme brambory promíchané se sekanou petrželkou nebo pažitkou.