Pečená štika s nádivkou

1 štika (1 – 1,5 g), 100 g uzeného bůčku nebo anglické slaniny vcelku, 4 lžičky octa, Alobal

Nádivka: 1 žemle, 150 g mléka, 100 g mletého masa, (přidat podle možnosti maso z vařených ryb), 2 cibule, 200 g žampionů (čerstvých nebo sterilovaných), 2 žloutky, 1 lžíce sekaného kopru, 1 lžíce sekané zelené petrželky, sůl a pepř podle chuti, 1 lžíce oleje (na potření), 2 citrony, kadeřavá petrželka

 

Z bůčku nebo anglické slaniny oddělíme kůži a dáme asi na 15 minut vychladit do výparníku chladničky. Štiku vykucháme, očistíme, dokonale opláchneme studenou vodou, osušíme utěrkou a potřeme uvnitř i navrch citronovou šťávou (z 1 citronu). Ztuhlý bůček nebo anglickou slaninu nařežeme na proužky asi ½ cm silné a hřbet štiky z obou stran prošpikujeme.

Příprava nádivky: žemli namočíme do mléka, drobně nakrájenou cibuli osmahneme na trošce tuku na pánvi, přidáme žampiony, nahrubo nakrájíme, přidáme k masu a dusíme asi 3 minuty. Pak vše spojíme se žemlí a žloutky a dobře promícháme. Přidáme sekanou petrželku, kopr a dochutíme solí a pepřem. Nadávkou nyní naplníme břišní dutinu štiky a uzavřeme kovovými sponkami (nerez) nebo párátky, případně sešijeme nití.

Dno a stěny většího pekáče nebo skleněné ohnivzdorné nádoby vyložíme Alobalem, na který položíme štiku. Nepřikrýváme, potřeme olejem a pečeme v mírně vyhřáté troubě asi 45 minut. po upečení štiku opatrně vyjmeme a podáváme na oválné porcelánové míse. Kolem ryby střídavě klademe snítky kadeřavé petrželky a osminky citronu. Jako přílohu podáváme vařené brambory, případně vařenou míchanou zeleninu.