Kebab z mušlí ( Turecko )

 

24 kusů mušlí z konzervy, 12 malých čerstvých nebo sterilovaných žampionů, 8 menších rajčat, 4 nakládané kapie, 100 g sýra, 6 – 8 plátků anglické slaniny, 22 vejce, 3 lžíce strouhanky, 80 g oleje nebo másla, 400 g zmrazeného špenátu, 1 cibule, 300 g másla, pepř a sůl podle chuti, Alobal.

Marináda: šťáva ze 2 větších citronů, 1 lžička soli, ½ lžičky mletého pepře

 

Smísíme citronovou šťávu, sůl a pepř a do této marinády ponoříme mušle předem řádně okapané. Za hodinu je z marinády vyjmeme a každou zabalíme do kousku anglické slaniny. Na dlouhé grilovací jehly (špízy) napícháme vždy střídavě mušle ve slanině, žampiony, rajče, kousek kapie, čtvereček sýra atd. vejce ušleháme, napáchané jehly (kebaby) v něm smočíme a obalíme ve strouhance. Na rošt grilu položíme kousek Alobalu pomaštěného máslem nebo olejem a nad ním grilujeme kebaby za mírného otáčení až povrch zhnědne. Mezitím udusíme špenát s máslem a jemně nakrájenou cibulí. Dochutíme solí a pepřem.

Podáváme porci špenátu a na něj vložíme kebab, který jsme stáhli s jehly. Vhodnou přílohou jsou bramborové hranolky a majonéza, smíchaná s trochou šlehačky a dochucená kořením kari.