Rizoto z uzeného halibuta
400 g uzeného halibuta, 200 g předvařené rýže, 400 g zmrazeného nebo sterilovaného hrášku, 1 – 2 paprikové lusky, pepř a sůl podle chuti, šťáva z 1 citronu, 50 g eidamu nebo čedaru, 2 rajčata, 80 g másla.
Rýži uvaříme do poloměkka. Uzeného halibuta vykostíme a zbavíme kůže. Paprikové lusky očistíme a nakrájíme na tenké proužky, rajčata na osminky. V ohnivzdorné nádobě (sklo, kamenina, keramika) rozpustíme 2/3 másla a podusíme v něm zmrazený hrášek, až jdou zrnka od sebe. Rýži smícháme s paprikami, rajčaty, rybím masem, prokapeme citronovou šťávou a dochutíme solí a pepřem, přidáme k hrášku, promícháme, povrch urovnáme, posypeme strouhaným sýrem, poklademe vločkami másla a zapékáme v horké troubě asi 20 minut.
Poznámka: místo uzeného halibuta je možno použít též uzenou makrelu nebo uzeného mořského candáta, případně uzenou marénu.