Marinované mušle (slávky)

250 g mušlí ve vlastní šťávě (konzerva), 3 lžíce oleje, 1 lžíce citronové šťávy, 1 lžíce octa, ½ lžičky páskového cukru, ¼ lžičky soli, 1 lžíce vody, 1 lžíce jemně sekané zelené petrželky, 1 lžíce jemně sekaného čerstvého nebo sterilovaného kopru, 1 drobně nakrájenou cibuli, 1 hlávka salátu.

 

Z oleje, citronové šťávy, octa, cukru a soli utřeme marinádu, přidáme sekanou petrželku, korp a dobře promícháme. Mušle z konzervy necháme přes cedník okapat, jsou-li větší, nakrájíme je na menší plátky, vmícháme do připravené marinády a necháme hodinu ležet v chladničce. Listy dobře omytého hlávkového salátu vyložíme skleněné poháry nebo salátové misky a na ně klademe porci marinovaných mušlí včetně nálevu. Podáváme s tmavým chlebem, případně opečenou vekou s máslem.