Loupané slanečkové řezy na ledu

4 – 5 větší loupaných slanečkových řezů, 100 g slaniny, šťáva z ½ citronu, 100 g bílého jogurtu, 1 cibule, 2 lžíce sekané pažitky, lžíce jemně sekaného čerstvého nebo sterilovaného kopru, 1 kg brambor.

 

Formu na hřbet srnčí naplníme na 3 prsty studenou vodou a necháme ve výparníku chladničky zmrznout (trvá asi 3 – 4 hodiny). Slaninu rozkrájíme na kostičky a necháme škvařit až vzniknou drobné škvarečky. Tuk zakápneme citrónovou šťávou a tuto „omáčku“ uložíme na teplém místě, aby nevychladla. Oloupanou cibuli jemně usekáme a vmícháme spolu s pažitkou a koprem do jogurtu. Je-li jogurt příliš hustý, zředíme jej trochu mlékem nebo acidofilním mlékem. Formu s ledovým blokem ponoříme na chvilku dnem do vlažné vody až se led uvolní, ihned vyklopíme na podlouhlou misku na bílý složený ubrousek a na led klademe napříč slanečkové řezy. Jakmile dostatečně prochladly, servírujeme na talíř se špekovou omáčkou a zvlášť v malých omáčnících jogurtovou omáčkou. Jako přílohu podáváme horké vařené brambory.