Uzené ryby se švédským salátem
2 uzené makrely nebo jiné uzené ryby pepř, šťáva z ½ citronu
Švédský salát: 100 g bílého jogurtu, 100 g ušlehané smetany, 1 lžíce kečupu, pepř, sůl podle chuti, 1 salátová okurka, svazek ředkviček 1 pórek, 2 cibule, 1 zelený a 1 červený paprikový lusk, 50 g jemně sekaného čerstvého nebo sterilovaného kopru, 50 g zmrazeného hrášku, 2 natvrdo vařená vejce 1 lžíce sekané pažitky, 1 lžíce sekané zelené petrželky.
Uzené ryby vykostíme a zbavíme kůže, aby nám zůstaly z každé ryby 2 filety. Jogurt smícháme se šlehačkou, dochutíme solí, pepřem a kečupem. Oloupanou salátovou okurku nakrájíme na kostičky, ředkvičky na tenké plátky, pórek a cibuli jemně nasekáme, paprikové lusky vyčistíme a nakrájíme na tenké proužky. Hrášek spaříme ve horké vodě, slijeme a necháme vychladnout, vejce nakrájíme na kostičky, promícháme a vše přelijeme ochucenou směsí jogurtu se šlehačkou. Nakonec vmícháme pažitku s petrželkou a ihned podáváme na hlubších miskách, nebo přímo na talíři s uzenou rybou.