Slavnostní saláty ze slanečkových řezů

a)     Salát labužníka

 

4 oloupané slanečkové řezy, 5 vařených brambor, 4 jablka, 10 malých sterilovaných červených řep, 2 cibule, mletý pepř, nálev z červené řepy, 2 vejce vařená natvrdo, sekaná zelená petrželka.

 

Slanečkové řezy, brambory, jablka (oloupaná), červenou řepu a cibuli nakrájíme na tenké proužky nebo plátky. V hlubší skleněné nebo kameninové nádobě smícháme všechny suroviny, dochutíme pepřem a nálevem z červené řepy. Salát uložíme do sklenice od kompotu, okurek apod., uzavřeme víčkem a necháme (nejlépe přes noc) v chladu ležet. Podáváme druhý den na hlubší salátové misce, ozdobíme na okraji plátky nebo osminkami vařených vajec a povrch zdobíme jemně sekanou zelenou petrželku.

 

b)    Jemný salát

 

2 – 3 loupané slanečkové řezy, asi 5 menších sterilovaných červených řep, 2 větší jablka, 100 g majonézy, 100 g kyselé smetany (případně bílého jogurtu).

 

Slanečkové řezy, červenou řepu a jablka nakrájíme na tenké proužky nebo plátky a smícháme s majonézou a kyselou smetanou (jogurtem). Podáváme ve skelněných pohárech nebo salátových miskách zdobené kouskem kadeřavé petrželky.

 

c)     Pikantní salát

 

3 – 4 loupané slanečkové řezy, 1 – 2 sladkokyselé okurky, 50 g ředkviček, 2 jablka, 1 větší cibule 1 hlávka salátu

Nálev: 1 lžíce octa nebo šťáva z 1 citronu, 2 lžíce oleje, 1 lžíce vody, 1 lžička soli, pepře podle chuti, 1 lžička ostré hořčice v prášku nebo 2 lžičky ostré hořčice (Orient, Amora)

 

Slanečkové řezy nakrájíme na malé kousky nebo proužky a sterilované okurky na drobné kostičky. Ředkvičky nakrájíme na velmi tenká kolečka. Oloupaná jablka rozdělíme na čtvrtky a nakrájíme na velmi tenké plátky. Oloupanou cibuli jemně usekáme, hlávku salátu omyjeme a nakrájíme na tenké proužky. Všechny suroviny smícháme s nálevem, necháme asi ½ hodiny v chladu uležet a podáváme ve skleněných pohárech nebo salátových miskách.