Švédský tresčí salát
500 g zmrazené aljašské tresky nebo mořské štiky, 200 g předvařené rýže, 100 g majonézy, 50 g sladké smetany, 1 lžíce jemně usekané zelené petrželky, 1 lžíce nasekaných kaparů, podle chuti sůl, mletý pepř, citronovou šťávu, na ozdobu 3 rajčata, 5 – 6 ředkviček.
Zmrazenou tresku nebo mořskou štiku vaříme v mírně osolené vodě 12 – 15 minut a necháme vychladnout. Mezitím dovaříme během 5 minut předvařenou rýži tak, aby zrna šla dobře od sebe a necháme rovněž vychladnout. Smícháme majonézu, sladkou smetanu, nasekanou petrželku a kapary, směs dochutíme solí, pepřem a citronovou šťávou. Vychladlou rybu zbavíme kůže a vykostíme. Maso nožem drobně nasekáme a vmícháme s vychladlou rýží do připravené majonézové směsi. Podáváme na salátových miskách nebo v pohárech. Ozdobíme na jemné plátky nakrájenými rajčaty a ředkvičkami. Vhodná příloha jsou opečené toasty nebo veka, případně černý chléb a máslo.