Rybí soljanka

1 kg mořských ryb (mořská štika, aljašská treska, vitling, stavrida), 150 g nakládaných sladkokyselých hub (hříbků podle možnosti), 50 – 70 g másla, 2 – 3 lžíce rajčatového protlaku, 3 větší kyselé okurky, 7 hlaviček středně velkých pórků (100 g), 1 větší mrkev, 1 kořenová petržel, 1 středně velký celer (50 g), 4 – 5 zrnek celého pepře, bobkový list, sůl, cukr, mletý pepř podle chuti, 1 citron bez kůry, 5 lžic sladké smetany, 2 lžíce sekané pažitky, 1 l vody.

 

Ryby vykucháme, nafiletujeme a opláchneme studenou vodou. Z hlav, ocasů a páteřní části připravíme rybí vývar, v něm uvaříme mrkev, 2 pórky a koření. Hotový vývar scedíme. Všechnu očištěnou zeleninu nakrájíme ne tenké plátky (široké nudle) lehce osmahneme na másle, přidáme rajčatový protlak, znovu osmahneme a zalijeme rybím vývarem. Nakládané houby nakrájíme na tenké plátky, rybí filé a okurky na menší kousky, vše vložíme do horkého vývaru a vaříme 15 – 20 minut. Nakonec přidáme kousky citronů bez kůry, smetanu a posypeme sekanou pažitkou. Podle chuti můžeme přidat několik nakládaných, vypeckovaných zelených nebo černých oliv. Podáváme v hlubších polévkových miskách.