Polévka z tuňáka se zeleninou

1 konzerva (200 g) „Tuňák v oleji a ve vlastní šťávě“, 5 – 6 vařených brambor, 1 větší cibule, 2 pórky, 1 větší mrkev, 1 kořenová petržel, 100 g zmrazeného zeleného hrášku, 3 – 4 zrnka celého pepře, 1 bobkový list, ¾ l silného vývaru z Masoxu, sladká smetana, 2 lžíce sekané pažitky.

 

Maso z tuňáka vyjmeme z konzervy, necháme okapat a vidličkou rozdělíme na menší kousky. Oloupanou cibuli nahrubo posekáme, pórek mrkev a kořenovou petržel očistíme a nakrájíme na tenká kolečka (z pórku jen bílou část, zelenou nať nepoužíváme). Do vařeného vývaru z Masoxu dáme pepř, bobkový list, připravenou zeleninu a asi 10 – 15 minut povaříme, přidáme zelený hrášek a ještě 5 minut vaříme. Hotovou polévku odstavíme, vmícháme maso tuňáka, nakrájíme vařené brambory a prohřejeme. Naléváme do hlubších talířů nebo polévkových misek, do každé porce přidáme lžíci sladké smetany a bohatě posypeme sekanou pažitkou. Jako přílohu podáváme pirožky nebo sýrové teplé pečivo (tyčinky apod.).