Rybí bujón

Na 500 – 600 g ryb (mořská štika, lín, štika maréna, ale i stavrida, makrela) vždy ¾ l vody a 1 kořenovou petržel, 1 střední celer, 1 pórek, 1 bobkový list, 3 – 4 zrnka celého pepře, sůl, ocet.

Ryby zbavíme hlav a ocasů, vykucháme, dokonale očistíme břišní dutinu, opláchneme studenou vodou, okyselíme octem a mírně osolíme. Z hlav vyjmeme žábry, ryby nařežeme asi na 3 cm silné příčné řezy a vložíme i s ocasy do hlubšího hrnce se studenou vodou. Pomalým zahříváním uvedeme vodu k varu, sebereme naběračkou vyvařenou pěnu, případně tuk, přidáme sůl, koření, kořenovou očištěnou zeleninu, pórek, případně cibuli, vše nakrájené na kolečka. Na velmi mírném ohni vaříme (sotva znatelným varem) asi 25 – 30 minut. Pak opatrně vyjmeme vařené kousky ryb, které můžeme použít k přípravě jiných pokrmů např. rybích karbanátků apod. a vaříme ještě asi 15 – 20 minut jen hlavy a ocasy. Hotový bujón scedíme přes plátýnko a podáváme se smaženým těstovinovým hráškem, osmaženou houskou v kostičkách, případně s rybími knedlíčky, nebo vmícháme syrový žloutek.

Jiná úprava: Zeleninu nakrájenou na nudličky uvaříme zvlášť, vývar přidáme do bujónu z ryb, vařenou zeleninu přidáme jako vložku do vývaru.