Zelené šči s rybou

1 kg ryb (mořská štika, stavrida, makrela, aljašská treska, apod.), 300 g zmrazeného špenátu, 1 kořenovou petržel, 1 středně velký celer, 1 pórek (bez natě) 2 větší mrkve 1 bobkový list, 3 – 5 zrnek celého pepře, 50 g hrubě sekané pažitky, lžíce másla, lžíce hladké mouky, ½ šálku sladké smetany, 2 vejce vařena natvrdo, sůl a mletý pepř podle chuti, ¾ l vody.

 

Ryby zbavíme hlav a ocasů, vykucháme, očistíme, stáhneme kůži, nafiletujeme a nakrájíme větší kostky. Hlavy, ocasy a páteřní kosti uvaříme asi v ¾ l mírně osolené vody. Přidáme špenát, povaříme asi 10 minut, scedíme a propasírujeme přes cedník. Mrkev, pórek, petržel a celer očistíme a nakrájíme na kolečka nebo kostičky. Na trošce tuku mírně osmahneme a spolu s tukem vložíme do horkého vývaru se špenátem. Přidáme koření, sůl, sekanou pažitku, zahustíme moukou a vaříme dalších 10 minut. Nakrájené kousky rybího filé posolíme, obalíme v mouce a zlehka opečeme. Hotové šči podáváme v hlubších polévkových miskách, do každé vložíme porci opečených kousků ryb, na kostky nakrájená vařená vejce, 1 až 1 a půl polévkové lžíce smetany, pažitku a případně ještě drobně nakrájenou sekanou zelenou petrželku.