Rassolnik z mořské štiky

600 g mořské štiky (nebo 250 g filé z mořské štiky), ¾ l vody, 3 brambory, 3 polévkové lžíce drobnějších krupek, 1 větší mrkev, ½ kořenové petržele, 1 větší nakládanou okurku, 1 pórek (bez natě), 2 – 3 zrnka celého pepře, 2 zrnka jalovce, 1 – 2 bobkové listy, 2 lžíce tuku, sekaná pažitka, smetana, sůl.

 

Ryby vykucháme a nafiletujeme. Z hlav, ocasů a páteřní části uvaříme rybí vývar. Zvlášť uvaříme krupky. V malém kastrolku na tuku lehce osmahneme očištěnou a nakrájenou mrkev, petržel, pórek a na kostičky nakrájenou okurku. Do vroucího přecezeného bujónu vložíme na kostičky nakrájené oloupané brambory a vaříme do poloměkka. Potom přidáme zeleninu s okurkami, koření, sůl, na středně velké kousky nakrájené rybí filé a vaříme vše doměkka. Podáváme v hlubších polévkových miskách. Podle chuti zjemníme jednotlivé porce lžící smetany, posypeme sekanou pažitkou a nakonec vmícháme část vařených krupek.