Šči z rybích konzerv a kysaného zelí

1 konzervu (350 g) ryby v tomatě, 1 větší mrkev, 1 kořenovou petržel a nať, 1 pórek (bez natě), 75 – 100 g rajčatového protlaku, 2 – 3 lžíce rozpuštěného másla, 1 bobkový list, 3 – 4 zrnka celého pepře, 4 – 5 lžic sladké smetany na šlehání, sůl a cukr podle chuti, 500 g kysaného zelí, 2 lžíce drobně sekané pažitky.

 

V kastrolu nebo pánvi rozpustíme část másla, přidáme zelí a rajčatový protlak, sůl, a cukr podle chuti a dusíme do poloměkka. Občas promícháme, případně dolijeme troškou vody, aby se zelí nepřipálilo. Mrkev, petržel a pórek očistíme, nakrájíme na kostičky anebo kolečka a na zbylém tuku mírně osmahneme. Do ¾ l mírně osolené vody přidáme podušené zelí, osmaženou zeleninu, koření, omáčku z konzervy a petrželovou nať. Povaříme asi 25 – 30 minut. Hotovou polévku podáváme v hlubších miskách, do každé vložíme část rybího masa z konzervy, lžíci smetany a sekanou pažitku.