Košíčky plněné rybami

250 g listového těsta, 1 konzerva 150 g ryby v tomatě, 1 konzerva 150 g ryby v oleji a ve vlastní šťávě, 100 g čerstvých nebo sterilovaných žampionů, 50 g sterilovaného hrášku, 2 vejce vařená natvrdo, 2 sladkokyselé okurky, šťáva z 1 ½ citronu, pepř na dochucení, 1 citron na ozdobu.

 

Z listového těsta upečeme ve formičkách košíčky. Mezitím připravíme dva druhy náplně:

a)     Obsah konzervy v tomatě vyjmeme a dobře promícháme, přidáme nejdříve 70 g drobně nakrájených žampionů (čerstvé žampiony nejdříve podusíme ve slané vodě a necháme vychladnout). Z vařených vajec oddělíme žloutky, bílky jemně usekáme a přimícháme je ke směsi ryba  žampionů. Dochutíme pepřem. Směsí plníme polovinu upečených košíčků.

b)    Ryby v oleji a vlastní šťávě dobře utřeme, přimícháme vařené žloutky, citronovou šťávu, na kostičky nakrájené okurky, dochutíme pepřem a naplníme zbylé košíčky.

Po okraji je ozdobíme zeleným sterilovaným hráškem a uprostřed ½ kolečka citronu. Podáváme je jako slavnostnější předkrm.