Rybí šašlik

 

400 g rybího filé bez kůže, 10 – 12 menších cibule, 150 g anglické slaniny nebo prorostlejšího uzeného bůčku, 3 – 4 rajčata, 1 – 2 větší sladkokyselé okurky

Marináda: 1 ½ lžičky soli, mletý pepř, 2 lžičky ostré hořčice (Orient, Amora nebo ruská v prášku), 2 lžičky worcesterské omáčky, několik kapek Tabasca, 150 g oleje, 1 lžička mletého tymiánu, 2 lžičky hot-kečupu nebo chilli-sauce, šťáva z 1 citronu

 

Rozmrazené filé nakrájíme na menší kostky (asi 4x4 cm). Smícháme všechny složky marinády, vložíme kousky filé a necháme v chladnu asi 1 – 2 hodiny marinovat. Cibulky oloupeme a spaříme je 2 minuty ve vařící vodě. Okurky a rajčata nakrájíme na plátky anglické slaniny nebo uzeného bůčku srolujeme do malých závitků na grilovací jehly, napíchneme vždy 1 cibulku, kousek filé, slaninu, rajčata, okurku, a tak pokračujeme, až jsou jehly plné. Potom bohatě potřeme marinádou a grilujeme asi 3 minuty z každé strany, nebo 6 minut při otáčení. Podáváme s vařenou rýží a různými saláty z čerstvé zeleniny.