Francouzský salát s tuńákem (Salade Nicoise)

400 g zmrazené zelené fazolky (zlomky), 400 g vařených brambor, 400 g čerstvých rajčat, 3 natvrdo vařená vejce, 1 – 2 konzervy „Tuňáka v oleji“ nebo „Tuňáka v oleji a ve vlastní šťávě“ (celkem 400 g), šťáva z 1 citronu, 1 sardelové řezy v oleji, 15 – 20 nakládaných oliv, lžíce kaparů, sůl, pepř podle chuti, 1 hlávkový salát, 1/ l nálevu vinegret.

 

Fazolky uvaříme v mrně osolené vodě a dáme vychladnout. Rajčata ponoříme na chvilku do vroucí vody, vyjmeme, ponoříme do studené vody a sloupneme. Oloupaná rajčata nakrájíme na čtvrtky a brambory nakrájíme na drobné kostičky. Tuňáka a sardelové řezy vyjmeme z oleje, sardelové řezy drobně usekáme a tuňáka vidličkou rozmělníme na drobné kousky. Vejce nakrájíme na tenká kolečka. Mezitím připravíme nálev vinegret podle příslušného receptu. V hlubší skleněné misce (též míse z tropického dřeva – teak apod.) smísíme brambory, maso tuňáka, sardelové řezy, rajčata a proužky hlávkového salátu, vše prolijeme asi 50 g oleje z ryb, vmícháme usekané kapary, vypeckované olivy, zakapeme šťávou z citronu a dochutíme solí a pepřem. Zalijeme vinegretem, opatrně promícháme a necháme asi hodinu uležet v chladničce. Podáváme ozdobené kolečky vařených vajec.