Smažené ryby

Ryb vkládáme do rozpáleného tuku. Používáme dobrý rostlinný olej nebo tuk, máslo případně sádlo, které však činí pokrm těžším. Postupujeme podle těchto zásad:

 

-       Ryby určené ke smažení dobře osolíme, pokapeme citrónem nebo octem, případně necháme krátce odležet

-       Ryby můžeme smažit obalené i neobalené. Neobalované ryby se však při smažení často rozpadají na kousky, a proto se obalují buď jen zlehka v mouce, nebo v mouce, rozšlehaném vejci a strouhance (jako řízky), nebo nejprve v mléce, pak v mouce, v rozšlehaném vejci a strouhance. Někdy se doporučuje přidat do strouhanky strouhaný sýr eidam nebo čedar, „panáda“ je pikantnější chuti. Konečně je možno obalovat ryby a rybí porce různými těstíčky.

-       Tuku na smažení musí být dost, aby se nepřepaloval.

-       Ke smažení se hodí prakticky všechny druhy sladkovodních i mořských ryb.