Ryby sleďovité
Sleď obecný – byl až donedávna nejběžnější dodávaný druh mořský ryb na našem trhu. Dorůstá velikosti 120 – 500 gramů. V posledních letech výlovy sleďů ve světě prudce poklesly, což vede ke značnému zvýšení jejich cen v zahraničí a určitému omezení dovozu. Našim spotřebitelům je sleď znám velmi důvěrně v nejrůznější podobě: uzené sledě (tzv. uzenáče), solené sledě či lidově slanečci v nejrůznějších jakostech od sleďů silně solených po mírně solené nedospělé „matjesy“, nebo již filetované a dodávané na trh bez kůže po nasolení v solném láku s kořenným extraktem v různém balení z tuzemské výroby i z dovozu; marinované sled v nejrůznější úpravě od známých zavináčů po lahůdkové řezy, v různých ochucených nálevech, majonéze, majonézových nálevech či remuládách; malé sled+ známe jako marinované ruské sardinky opět v nálevech, majonéze apod.; pečené sledě nebo řezy z nich ve vinném nálevu; a v neposlední řadě je to celá plejáda konzerv jak tuzemské, tak zahraniční výroby v oleji (tzv. sild, nebo sildsardinky), v různých omáčkách, se zeleninou a podobně. Úplný výčet celého sortimentu výrobků ze sleďů na našem trhu by čtenáře překvapil, ale vyžádal y si příliš mnoho místa. Sleď tedy zůstává i nadále jedním z těch druhů mořských ryb, s nimiž se na trhu setkáváme nejčastěji.
Sardinka obecná – je u nás známa jen v podobě konzervované „olejovky“. Správně bychom však měli umět pravé sardinky v oleji od ostatních sleďovitých ryb v oleji rozlišovat. Jsou to drobné ryby, 50 – 250 gramové. Čerstvé zmrazené sardinky se k nám nedovážejí, přestože v řadě zemí jsou oblíbenou pochoutkou a surovinou pro přípravu chutných jídel teplých. Pokusy, zavést zmrazené sardinky na náš trh, narazily na nezájem spotřebitelů.
Šprot obecný – (někdy též šprota) – na našem trhu je k dostání pouze v podobě konzervy, a to buď známé baltické uzené šproty v oleji z Ruska, nebo jako tzv. brislincg sardinky v oleji či v tomatě. Velikostí se podobá menším sardinkám. Naši spotřebitelé ale jistě zají z turistických zájezdů do Německa, Polska nebo Ruska jako vynikající lahůdku čerstvě vyuzené šproty.
Sardel obecná – je rozměrem ze všech sle´dovitých ryb nejmenší. Na našem trhu se objevuje buď v podobě polokonzerv (známá „očka“, tj. srolované loupané půlfilety sardelí, případně s vloženým kaparem, nebo jako filety v oleji), nebo jako sardelová pasta z naší výroby i z dovozu. Pro svoji výrazně aromatickou, charakteristickou chuť je sardel v moderní kuchyni nezastupitelná.