Vykuchání

K vykuchání celé ryby, která nemusí být zcela rozmrazená, ale jen povolená, používáme delší ostrý nůž a dáváme pozor, abychom nezajeli hlouběji do břicha. Začínáme vždy od řitního otvoru tak, že rozřízneme pouze břišní svalovinu a řez vedeme směrem k hlavě mezi břišními ploutvemi. Pak rybu rozevřeme a podebrání rukou vyjmeme vždy zásadně v celku všechny vnitřnosti. Dáváme přitom pozor, abychom neroztrhli žlučový váček. Část žluči potřísněné svaloviny by zůstala hořká. Nožem prořízneme blánu, kryjící páteřní kost a vyškrábeme krevní sedlinu podél celé páteře. Pak odstraníme tmavou blánu, pokrývající stěny břišní dutiny. Pokud chceme ryby upravovat bez hlavy, oddělíme před vykucháním hlavu nožem, případně dřevěnou paličkou. Základní postup přiblíží následující kresba.