Vařená mořská štika s krémovou omáčkou
1 kg mořské štiky (nebo také marény, apod.), 1 větší mrkev, 1 cibule, ½ kořenové zeleniny s natí, 3 zrnka celého pepře, ½ l vody, 1 lžíce citronové šťávy
Omáčka: 200 g rybího vývaru, 3 lžíce másla, 1 lžička hladké mouky, 1 lžíce drobně posekané pažitky, 2 žloutky, šťáva z ½ citronu
Rybu vykucháme, očistíme, zbavíme hlavy a ocasu, opláchneme studenou vodou a nakrájíme na příčné řezy asi 3 cm silné. Do hlubšího hrnce vlijeme ½ l vody, vložíme do ní očištěnou mrkev, oloupanou cibuli nakrájenou na čtvrtky, očištěnou petržel a nakrájené rybí maso. Mírně osolíme, přidáme citronovou šťávu a vaříme až je ryba měkká. Pak ji vyjmeme a uložíme na teplé místo, aby nevychladla. Omáčku připravíme takto: ze 2 lžic másla a mouky připravíme jíšku, rozředíme ji procezeným vývarem, rozšleháme a pořádně provaříme. Pak přidáme zbytek másla, rozšlehané žloutky, sůl, šťávu z ½ citronu a nakonec sekanou pažitku. Již nevaříme. Hotovou omáčkou zalijeme porce vařené ryby na talíři a jako přílohu podáváme bramborovou kaši maštěnou máslem.