Stavrida vařená s mléčnou omáčkou
500 g stavridy (nebo makrely), 200 g čerstvých nebo sterilovaných žampionů, 1 šálek (200 g) mléčné omáčky , 2 lžíce bílého stolního vína, 70 g mála pepř, sůl podle chuti, šťáva z 1 citronu, 1 lžíce octa, petrželová nať, 3 zrnka celého pepře.
Ryby vykucháme, očistíme, zbavíme hlav, ocasů a kůže, nafiletujeme. Z hlav, ocasů a páteřní části připravíme vývar. Do hotového scezeného vývaru vložíme na kousky nakrájené maso z ryb, přidáme citronovou šťávu, ocet, celý pepř a petrželovou nať, víno, osolíme podle chuti a vaříme 10 – 15 minut. Uvařené maso vložíme doprostřed hlubší mísy, kolem dáme vařené brambory a sterilované ohřáté žampiony. (Použijeme-li žampionů čerstvých, uvaříme je nejprve v mírně osolené vodě). Scezený vývar spojíme s dávkou mléčné omáčky , přidáme mletý pepř a máslo. Hotovou omáčkou zalijeme rybí kousky uprostřed mísy.