Dušený kapr s paprikami

1 kapr (1,5 až 2 kg), 4 – 5 větších paprikových lusků, 2 cibule, 3 lžíce oleje, 1 lžička sladké mleté papriky, 2 lžičky rajčatového protlaku, 1 stroužek česneku, 100 – 150 g rybího vývaru, na ozdobu: sekaná zelená petrželka, plátky citronu

 

Kapra vykucháme, stáhneme kůži, nafiletujeme a filety nakrájíme na příčné porce. Vnitřnosti, hlavu a odřezky použijeme na vývar. Porce kapra marinujeme 1 až 2 hodiny ve slané vodě, pak je vyjmeme, pokapeme octem nebo šťávou z citronu. Paprikové lusky očistíme, vložíme do hrnce se studenou osolenou vodou a pomalu vaříme. Vařené vyjmeme, opláchneme studenou vodou a nakrájíme na silnější proužky. V rozpáleném oleji osmahneme oloupanou, jemně nakrájenou cibuli, osolíme, přidáme mletou papriku, protlak a utřený česnek. Přendáme do ohnivzdorné nádoby, přidáme papriky a porce kapra, zalijeme rybím vývarem a v přikryté nádobě dodusíme v mírně vyhřáté troubě asi 30 minut. Ozdobíme sekanou petrželkou a plátky citronu. Jako přílohu podáváme rýži nebo vařené těstoviny.