Smaženky z ruských sardinek

1 sklenice 500 g ruských sardinek v nálevu

Těstíčko: 100 g hladké mouky, 2 vejce, 2 lžíce oleje, bílé víno, ½ lžičky mleté papriky, ostrá hořčice (Orient, Amora, ruská v prášku), olej na smažení, citron na ozdobu

 

Ruské sardinky a zeleninu vyjmeme z nálevu a necháme okapat. Okapané rybičky na břiše rozlomíme, vytrhneme páteř, potřeme hořčici, poklademe okapanou zeleninou a část břišní opět spojíme. Mezitím připravíme těstíčko: žloutky smícháme s olejem, moukou, paprikou a přidáme bílé víno, až vznikne přiměřeně husté těstíčko. Nakonec vmícháme z bílků ušlehaný pevný sníh. Připravené sardinky dobře v těstíčku obalíme a smažíme po obou stranách na rozpáleném oleji. Podáváme s vařenými brambory a plátky citronu.