Krokety z mušlí (slávek)

300 g mušlí ve vlastní šťávě (z konzervy), 250 mletého libového masa, 1 vejce, 1 menší cibule, 1 stroužek česneku, sůl a pepř podle chuti, 2 lžičky kečupu, 80 g oleje na osmažení, několik listů hlávkového salátu, 2 větší rajčata, 1 – 2 citrony, tatarská omáčka

 

Mušle vyjmeme z konzervy, necháme řádně okapat a na prkénku jemně usekáme. Utřeme stroužek česneku se solí, oloupanou cibuli drobně nakrájíme a vše spolu s vejcem, pepřem a kečupem vmícháme do mletého masa. Nakonec přidáme mušle a vše promísíme, až vznikne hmota jako na karbanátky. Vytvarujeme menší válečky (kroketky) a smažíme je 5 minut v rozpáleném oleji. Rajčata nakrájíme na plátky a citron na osminky. Na talíř klademe list hlávkového salátu, porci kroketek a zdobíme plátky rajčat s osminkami citronu. Tatarskou omáčku podáváme zvlášť v omáčníku. Jako příloha jsou vhodné toasty z bílého chleba nebo opečené plátky veky.