Pomazánka z ryb v oleji a ve vlastní šťávě

1 konzerva (350 g) ryb v oleji a ve vlastní šťávě (řezy sleďů, makrel, stavrid apod.), 150 g tvarohu, 150 g bílého jogurtu, 50 g jemně sekané pažitky, 3 natvrdo vařená vejce, 1 svazek ředkviček, sůl a pepř podle chuti, šťáva z ½ citronu.

 

Obsah konzervy včetně oleje a vlastní šťávy utřeme s tvarohem a jogurtem. Přidáme žloutky utřené na kašičku s citronovou šťávou nebo lžičkou jedlého oleje a zamícháme. Vařené bílky jemně usekáme, očištěné ředkvičky nakrájíme na tenká kolečka a vše spolu se sekanou pažitkou smícháme s pomazánkou. Mírně osolíme, pokud není určeno pro děti, dochutíme pepřem. V přikryté porcelánové misce necháme asi 30 minut v chladničce uležet. Podáváme jako přesnídávku nebo jako studenou večeři s opečenými plátky bílého chleba nebo veky.