Tresčí salát se žampiony

400 g tresčího filé nebo 700 g vykuchané aljašské tresky bez hlavy, 2 citrony, sůl a pepř podle chuti, asi 250 g žampionů, 100 g šunky nakrájené na drobné proužky, 150 g měkkého tvarohu, 1 kelímek bílého jogurtu, pažitka, kopr a petrželka podle chuti, rajčata, případně hlávkový salát.

 

Rybu opláchneme studenou vodou, osolíme, okyselíme a vaříme ve vodní lázni s kořením. Mezitím smícháme tvaroh s jogurtem, přidáme jemně sekanou pažitku, kopr a petržel a směs pikantně dochutíme citronovou šťávou, solí a pepřem. Uvařené filé nebo tresku vyjmeme z lázně, necháme okapat, rozmělníme na kousky, přidáme podušené žampiony a nakrájenou šunku, znovu pokapeme citronovou šťávou a dobře promícháme s hustou tvarohovojogurtovou omáčkou. Podáváme na talířku, v době sezóny s listem hlávkového salátu a opečeným bílým toastovým chlebem nebo vekou. Zdobíme dílky čerstvých rajčat. Pokrm je vhodný i pro diabetiky.